I Lund finns det hundratals fantastiskt vackra stenhus. Vissa har flera hundra år på nacken, andra är helt nyproducerade. Här i Skåne har stenhus alltid varit populärt, av många anledningar. Förr i tiden handlade det mer om att det inte fanns så mycket trä i närheten att bygga hus med, idag har det mer att göra med att stenhus är både vackra och har byggtekniska fördelar.

Vad ska man tänka på när man bygger stenhus?

Att bygga hus är för de flesta något nytt, vilket innebär att det kan dyka upp många frågor och funderingar. Den här texten är för dig som är nyfiken på att bygga stenhus, eller kanske till och med har bestämt dig för att göra det. Det finns några saker som är bra att tänka på innan man kontaktar ett husföretag för att bygga sitt hus. Här nedan listar vi tre saker som vi tycker är extra viktiga.

1. Tomtens förutsättningar

Alla tomter ser olika ut och har olika förutsättningar. Hur tomten är placerad påverkar också hur ditt framtida hus ser ut. Tänk redan nu på hur din tomt kan påverka ditt hus, och vad som är viktigt för dig. Vill du ha för- eller eftermiddagssol? Ska balkongen ha utsikt över vägen utanför eller sjön bakom huset? Får det plats med en parkering, och isåfall var på tomten? Eftersom ingen tomt är den andra lik finns det kanske andra frågor som gäller för just din tomt. Att fundera på den här typen av frågeställningar redan innan huset är planerat gör det enklare att fatta beslut när det är dags.

2. Hus av olika material

Moderna hus kan idag byggas av olika material, och det finns inget som är rätt eller fel gällande detta. Stenhus är populära eftersom de är säkrare vid brand, de håller värmen bättre och håller i regel längre. Dessutom är risken för fukt och mögel mindre jämfört med exempelvis trähus. Om du är osäker på vad som är rätt val för dina behov kan du alltid fråga en hustillverkare.

3. Anlita en husleverantör du kan lita på

Det finns många företag som arbetar med att bygga hus. Alla är dock inte samma och vissa är bättre än andra. När du står redo för att anlita ett husföretag, välj en firma med gott rykte och lång erfarenhet. Många hustillverkare låter dig också titta på deras olika husmodeller online. Det är viktigt att du känner dig trygg med det företag som ska bygga ditt stenhus i Lund. Om du exempelvis bor i närheten av Lund är det alltid klokt att välja en lokal firma från Skåne-trakten. Det underlättar ofta hela processen, från möten med personen som ska rita ditt hus till entreprenören som ska åka för att bygga ditt hus.