Få områden återspeglar hur mycket vetenskapen gått framåt såsom läkarvetenskapen. Skillnaden mellan vad som var möjligt för 100 år sedan, och vilka möjligheter som finns idag, är ofattbart stora. Inte minst skapar det funderingar om vad som kommer att vara möjligt att utföra om 100 år, eller bara om ett decennium.

Detta återspeglas inte minst inom forskningen på ögat, detta lilla, känsliga och extremt avancerade organ. Ögonläkare kan nu, närmast slentrianmässigt, utföra behandlingar som tidigare skulle setts som mirakel. Laserbehandlingar har tagit ögonbehandlingar in i framtiden, och är numera ett fullgott alternativ till glasögon eller linser. För personer över 45 år brukar dock andra metoder användas, som att exempelvis byta ut ögats egen lins mot en plastlins, anpassad efter ögat, som på så vis ger bättre skärpa.

Många sorters synfel kan behandlas

Synfel som numera kan behandlas på ett sätt som ger samma effekt som glasögon och kontaktlinser är bland annat närsynthet, översynthet, astigmatism, och ålderssynthet. Det finns numera högteknologiska behandlingsalternativ för de flesta vanliga sorters synfel.

Det är också numera ganska vanligt att ögonläkare står för plastikkirurgiska lösningar för att ge ett yngre utseende. Ålderstecken syns oftast mest och först i ögontrakten, inte minst i form av slapp hud. Denna går att ta bort med hjälp av plastikkirurgiska metoder. Man tar då bort överskott av hud på ögonlocken eller underliggande fettvävnad som orsakar påsar.