Varför ska man egentligen överväga att slipa upp ett äldre golv snarare än att köpa ett nytt? Dagens golv ger egentligen inga större utmaningar i samband med inläggning och är man bara noggrann så kan vem som helst göra det.

Det finns starka skäl till varför en golvslipning är en bättre lösning och vi tänkte rada upp några av dessa argument här nedan där vi säger att du bor i en lägenhet i centrala Stockholm och har en äldre ekparkett inlagd i vardagsrummet:

  • Billigare. Oavsett vilket typ av golv du väljer så kommer en golvslipning att bli billigare för dig. Och, hittar du – mot förmodan – ett billigare golvs å bör du även se till kvaliteten på detta. Ju billigare ett golv är – desto sämre kvalitet håller det. Ser man till kostnaden för en golvslipning i Stockholm så finns det två stycken fördelar för dig som kund. Nummer ett handlar om konkurrensen: du kan ta in flera fakturor, ställa dessa mot varandra och förhandla fram ett bättre pris. Nummer två handlar om att du kan använda ditt Rot-avdrag och dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet – detta med ett tak, per år och person, som ligger på 50.000 kronor. Som en tredje ekonomisk fördel så ska vi även tillägga att det är möjligt att slipa ett golv på egen hand. Väljer du det så behöver du bara betala för maskinhyra.
  • Bättre resultat. Golv har ett eget liv och trä är ett levande material. Det tar år innan ett golv, så att säga, hittar sin egen själ och blir unikt. Ett nytt golv behöver tid innan det sätter sig – ett äldre golv behöver bara fräschas upp genom en slipning. Handlar det dessutom om ett äldre golv så har du också ett mer gediget hantverk i din bostad, det ska du bevara och vara rädd om.
  • Möjligt att ändra. Många byter golv då de tröttnat på hur det gamla golvet ser ut. Det behöver man inte göra. I samband med en golvslipning av ditt golv i Stockholm så kan du välja att ändra karaktären på det genom att se över vilken typ av ytbehandling som passar. Olja ger mer värme, men ett sämre skydd. Lack ger en tydligare glans och ett utmärkt skydd medan exempelvis hårdvaxolja är lite av en kombination av dem båda. Du kan även färga ditt golv genom pigmentering. Kort sagt: du behöver inte byta golv för att få ett nytt utseende på det: det räcker med en slipning och en efterföljande ytbehandling.
  • Dammfritt. Tänker man golvslipning så tänker man också damm. Damm som hamnar överallt och som kräver en massa extrajobb i form av att täcka för alla springor, luckor och håligheter. Dagens golvslipningar är dammfria. Tack vare uppdaterad teknologi så suger maskinerna upp allt damm direkt och därför så behöver man heller inte anstränga sig så mycket – varken före eller efter golven blivit slipade.